Hvorfor skal vi, entreprenører, investere i ny kompetanse, verktøy og prosesser hvis bestillerne bestiller prosjektene som om ingenting er endret?
– Eirik Kivijervi, daglig leder i Ulf Kivijervi AS
Eirik Kivijervi er daglig leder i entreprenørselskapet Ulf Kivijervi AS, og sitter i styret i Smart Construction Cluster SA. Han har vært en sterk talsmann for å fokusere på å fremme «heldigitale bestillere».
Entreprenører, ingeniører og arkitekter virker å være i rute på kompetanse-siden når det gjelder den nye teknologien, og mange er allerede godt kjent med mange av verktøyene som muliggjør en heldigital leveranse. Men dersom bestillingene kommer som de gjorde i 1980 blir BIM-modellen redusert til “kun en iPad” på byggeplassen. Kompetansen og programvaren som næringen har tilgang på i dag blir da verdiløs, når ordet entreprenørene egentlig vil høre er “papirløs”.
Så, vi har spurt klyngeleder Tor-Arne Bellika, hva er egentlig en «heldigitale bestiller»?
– En bestiller som setter ambisiøse og innovative krav – og som selv er kompetent, eller har skaffet seg nødvendig kompetanse til å definere eget behov, velge riktig kontraktsform, anbudsprosess, prosjektering- og byggeprosess. Ambisjonen bør være å ha lavest mulig kostnader gjennom plan- og byggeprosessen, men like viktig er fokuset på kostnadene de neste 50-100 årene når resultatet skal driftes og vedlikeholdes. Vi ønsker bestillere som tør si at de vil bygge 25% billigere, 50% fortere og få levert et bygg/anlegg som er bedre tilpasset brukernes behov. Men vi ønsker også byggherrer som har stålkontroll på prosjektet og belønner leverandørene for innovasjoner og 0-feil i prosjektet.
Kompetansen og programvaren som næringen har tilgang på i dag blir da verdiløs, når ordet entreprenørene egentlig vil høre er “papirløs”.
Finnes det noen gode eksempler på heldigitale byggeprosesser i Norge?
– Ja, den mest digitale byggeprosessen vi har hatt i Norge så langt er kanskje Statsbygg/Digibygg sin sambruksstasjonen på Gol. En kombinert trafikkstasjon og kontrollhall langs riksvei 7. Prosjektet skal stå klart i januar 2019 og skal da kunne oppføres som en hundre prosent papirløs prosess.
Klyngenodene har nå en rekke nasjonale og internasjonale prosjekter på gang som vil gjøre det enklere, spesielt for kommuner, å bli nettopp; heldigitale bestillere.
Mest aktuell er Gevinstrealiseringprogrammet på UiT i Alta, som starter 26/9. Programmet består av en serie 1 dags workshops frem mot åpningen av det digitale BA-senteret i februar 2019. Hensikten med programmet er å forberede og bygge heldigital kompetanse i hele BA-verdikjeden, og går steg for steg gjennom alle ledd i prosessen, fra forundersøkelser til FDV – fra bestiller til drifter. Her skal innhøstningen av de lavest hengende fruktene på gevinstrealiserings-treet starte, med blant annet utviklingen av en felles digital BIM-manual og flere felles utvikling- og markedsføringsprosjekter som et av resultatene.
Statsbyggs oppsummering av de innovative tiltakene de har tatt i bruk ved Gol sambruksstasjon
Tilbake til bestillerne. Alta Kommune er jo ingen digital “sinke”. Tvert i mot. Vi spurte Oddvar Konst, kommunalsjef samfunnsutvikling i Alta Kommune;
Hvorfor det er så viktig å bli en «heldigital bestiller”?
– Vi har et BA-investeringsprogram de neste 4-5 årene på 2-3 milliarder kroner. Vi styrker vår kapasitet til å være fulldigital bestiller fordi vi vil høste de store gevinstmulighetene som er på minst 25% av investeringsbudsjettet. For oss betyr en vellykket digital bestilling at vi får opptil 25 % mer bygg og anlegg for innbyggernes penger. Det er viktig for oss å bruke vår innkjøpsmakt til å beholde og videreutvikle den lokale BA næringen. Den er vår største private sysselsetter, understreker Konst.
Alta Kommune deltar mannsterke på Gevinstrealiseringsprogrammet. Det gjør også Ulf Kivijervi AS, NKF, Harald Nilsen AS og mange av teknologileverandørene.
– Hva håper dere å få ut av disse workshopene og åpningen av det nye BA-senteret?
– På det nye Digitale BA-senteret får hele miljøet tilgang til avansert utstyr og kompetanse. Vi ønsker at så mange som mulig hos oss i kommunen – og også i næringen – er forberedt på den digitale omstillingen. Workshopserien er et fint sted å starte for å skape en felles forståelse og for å tilegne seg den kompetansen som gjør at vi styrker våre muligheter til å realisere digitaliseringsgevinster – sammen.
Detaljer om programmet, pris og påmelding kan du laste ned her.
Bilde: Oddvar Konst, Kommunalsjef Samfunnsutvikling, Alta Kommune
Foto: Frank Rune Isaksen, Frikant Mediedesign