Personalia //
Espen Bjørnø, 24 år.
Når man står ovenfor den digitale transformasjonen er det essensielt at man møter den med åpenhet og interesse. Det er flott og se at vi har slike pådrivere og ildsjeler her i Finnmark. Vi tok en snakk med månedens ildsjel for å høre hans erfaringer med BIM og visualiseringsteknologi, når den tas i bruk på byggeplassen.
Slik Eirik Kivijervi fortalte når vi besøkte BIM-kiosken, så har du vært en viktig pådriver for å løfte frem og aktivt bruke BIM som prosjektleder for Finnmarkshallen.
Hvilke erfaringer har du gjort deg så langt med det digitale verktøyet og hvilke nye muligheter gir det deg?
-Det har forenklet håndtering av tegninger en god del, samtidig som vi har tilgang til siste revisjons tegning på en enkel måte. Og kan lett finne fram til riktig tegning kjapt.
Pdf og Papir-tradisjonen er dypt forankret i byggenæringen, så for noen av den gamle skolen kan den digitale transformasjonen være en utfordring. Vi vet at Ulf Kivijervi har gjennomgått en BIM-opplæring.
Hvordan foregikk opplæringen og hvordan ble det tatt i mot av deres ansatte som deltok?
-Vi hadde en samling hvor vi viste programmet på lerret og gikk gjennom programmet, vi hadde også med noen padder og telefoner som de ansatte selv kunne prøve med. Nå som BIM kiosken er oppe så er det mulig vi kjører en runde til.
Hva er dine tanker rundt opplæringstilbudet som finnes idag?
-Det er ikke mye opplæring som finnes i dag, og hvert program er som oftest ganske ulikt. En enkel introduksjon på programmer som Rendra og Solibri er noe som hadde vært bra å hatt.
Programvare: Ulf Kivijervi bruker Rendra for å kjapt kunne se på tegninger samt BIM modell, også bruker de Solibri for å se mer detaljert på BIM modellene. I tillegg brukes Smartdok på avviksregistrering, kvalitetskontroll, timeregistrering etc.
Lokale BIM-leverandører: Haldde har stått for arkitekturmodellen, Visti for bæresystem (RIB) og Norconsult for elektro og rør/vent (RIV og RIE)
Under deres BIM-kiosk presentasjon ble det foreslått en idé om å samordne et fellesprosjekt for å skape en «BIM-kiosk modell» for Alta, med hensikten å gjøre det enklere og mer økonomisk for entreprenører å sette opp flere BIM-kiosker «on-site» her i Finnmark.
Hva er dine/deres tanker om denne ideen?
– Jeg tror det kan være greit med en slik modell, det vil gjøre det lettere å vurdere hardware/ kost, samt hvordan kiosken bør utformes og evt. tilpasses et arktisk miljø.
Programvaren og hvordan samspillet mellom de involverte fra planleggingsfasen til byggefasen har litt igjen å gå før den er helt sømløs. Det er mulig å kutte både tid og kostnader ved å strømlinjeforme arbeidet frem til man har en optimal BIM modell å bruke i BIM kiosker.
Hvilke utfordringer har dere hatt med bruken av BIM?
-Noen større utfordringer enn det en kan forvente tror jeg vi ikke har hatt, vi har for eksempel hatt en del tverrfaglige kollisjoner. Og tidsfrister, for eksempel som at de tekniske har måttet komme tidsnok med informasjon på det de trengte av utsparinger i betongen før elementene ble fabrikkert.
Med andre ord – Ulf Kivijervi godt i gang med utprøvinger og bruken av BIM og kan bidra med viktige innspill i videreutviklingen av bygg og anleggs digitale fremtid. Vi gleder oss til å høre mer om dette 19. januar og fremover!