Et tilbud man ikke vil gå glipp av

Teksten er skrevet i samarbeid med Kronstadposten

Vi inviterer til medlemsmøte om nye krav til digitalkompetanse og kontraktformer 15/1 på Visualiseringssenteret i Arktis. Møtet er gratis og åpent for alle (også ikke-medlemmer).

Det neste store veiprosjektet i vår region, er en utbedring av Kvænangsfjellet. Ved å bygge tunell og andre utbedringer vil en unngå at fjellovergangen blir stengt når været utfordrer oss. Det er ikke noen tvil om at dette prosjektet vil bli viktig for våre dyktige anleggsbedrifter. Prosjektet vil være en av Nye Veiers portefølje og vi kjenner til at det vil bli stilt kompetansekrav både i bruk av digitale hjelpemidler og også kontraktsformer. Smart Construction Cluster inviterer derfor til et seminar på kommende onsdag der dette vil bli belyst.

Visualiseringssenteret, en unik mulighet

Nye Veier er et heleid statlig aksjeselskap under Samferdselsdepartementet, og de har en uttalt strategi om at i alle deres fremtidige prosjekt skal ta i bruk digitale løsninger, materialvalg og prosjektmetoder. Prosjektet på Kvænangsfjellet vil bli et slikt prosjekt der denne type krav stilles i tillegg til bruk av nye kontrakt- og avtalereformer. Bruk av   «Digitale tvillinger» vil i denne sammenheng være et viktig kompetansefortrinn. Tor Arne Bellika er prosjektleder i SCC, og han forteller at vi i Alta har nødvendig infrastruktur i vårt Visualiseringssenter der vi har en unik mulighet til å lære oss dette.

– Alta miljøet har fått «BYGG21 beste praksispris» som bekrefter at vi en av Norges mest avanserte treningsarena for digitale Bygg og Anleggs prosjekter. I tillegg har vi bidratt til å utviklet et kompetansetilbud til studenter og lokalt næringsliv om hvordan digitale BA leveranser bør organiseres for å gi Alta miljøet konkurransefortrinn. Det er en unik mulighet, forklarer Tor Arne.

Dette er kompetanse Nye Veier kommer til å etterspørre, og SCC kan tilby næringen skreddersydd treningsopplegg for selskaper som vil bygge den kompetansen.

Det vil komme eksperter fra Finland for å holde innlegg, samt forklare og svare på spørsmål om både hvordan avtalene fungerer, bruken av digitale modeller, og maskinstyring. Vi oppfordrer bransjen til å lære bruk av dette. Det er ingen tvil om at å ha denne type kompetanse vil styrke våre bedrifter i å få sin andel av fremtidige infrastrukturkontrakter. Det er for å møte denne type krav at SCC, UiT og Alta kommune har lagt til rette for, avslutter Tor Arne Bellika.

Derfor håper de flest mulig tar turen til seminaret som finner sted onsdag 15 januar, i visualiseringssenteret på UiT.


DATO // 15/1/20

TID // 18:00 – 20.00

STED // Visualiseringssenteret i Arktis (ViA)


Vegvesenet gjennomføringsmodeller Smart Construction Cluster Alta

Agenda 15/1


  • Velkommen til ViA og SCC,

v/Kåre Simensen


  • Alta, Oslo og Ålesund som nasjonale kompetansesenter og labmiljø for bruk av digitale tvillinger/BiM i BA næringen.

v/ Tor- Arne Bellika, prosjektleder SCC


  • Nye veiers E6 Kvænangsfjellet. Alta som trening og opplæringsarena for å kvalifisere anleggsbransjen for E6 Kvænangsfjellet? 

  • Finske erfaringer med Nye Veiers nye leveransemodell – IPL/Allianse.

v/ Kimmo Koivisto, Novia Vaasa


  • BIM drevnde veiprosjekter og nye leveranseformer i Destia

v/ Mika Jaakkola Utviklingssjef Destia OY.


  • Femtidens maskinstyringssystemer

v/ Marcus Barden, Novatron OY og Per Espen Kjellmann


  • UiTs opplæringsprogram BIM samhandling – 40 timer gratis opplæring for studenter og næring.

v/Peter Danielsen, UiT