Program og påmelding
Detaljer om program og påmelding kan du laste ned her.
Hver samling har preg av felles gruppearbeid med konkrete oppgaver etter en kort intro. Under er hver av de 5 samlingene grovt beskrevet.
..gevinstene høstes mye mer effektivt ved å ta i bruk lokaler og det avanserte utstyret i laben.
Detaljer om program og påmelding kan du laste ned her.
Hver samling har preg av felles gruppearbeid med konkrete oppgaver etter en kort intro. Under er hver av de 5 samlingene grovt beskrevet.
Medlemmer av Smart Construction Cluster får gratis deltakelse for 1 workshop og deltar på 2 – 5 stk workshops for 950,-
Ikke-medlemmer kan delta på alle workshopene for 1995,- og på enkelt workshops for 950,-/workshop.
Påmelding til Bjørn Arne Føleide på e-post:bjorn.arne@noodt.no
Frist: 19/9 kl 16:00 for Workshop 1.
WORKSHOP 1 // Onsdag 26. september
Strategi, kontraktmodell og anbud
Formålet i workshop 1 er å synliggjøre hvordan ulike kontraktsmodeller påvirker samarbeid, og følgelig hvordan man kan bruke kontraktsmodeller og anbud som tilrettelegger for samarbeid. Deltakerne blir introdusert tilet internasjonalt anerkjent rammeverk for prosjektdefinisjon og strategiarbeid, som danner grunnlaget for effektiv prosjektutvikling og presise leveranser.
Ulike relevante problemstillinger, eksempelvis kontraktsform, anbudsformog anbudstidspunkt blir tatt opp som diskusjonstema, med formål åtilrettelegge for at bestillerne, med bakgrunn fra de prosjektene som har gitt de beste økonomiske og tekniske resultatene, kan legge til rette for nye, effektive utviklingsprosesser.
Målgrupper: de som definerer behovet for bygg, og har ansvaret for bestillingen av bygg: eksempelvis politikere, avdelingsledere, utbygg- ingsavdeling, m.fl. – samt totalentreprenører som ønsker innblikk i deprosessene som danner grunnlaget for anbudet.
Frist: 19/9 kl 16:00 for Workshop 1
WORKSHOP 2 // Onsdag 24. oktober
Anbudsform og samspill
Denne workshopen er en videreføring av workshop 1
Denne workshopen er relevant både for bestillere og leverandører, og tar opp viktige problemstillinger i grensesnittet mellom bestilling og leveranse, rådgivernes og arkitektenes roller, involvering av underleverandører, dvs. systemleverandører i prosjektering – og viktigst av alt: hvordan både bestiller og leverandører kan utvikle og forbedre sine egne forretningsmodeller ved å jobbe strukturert, sammen.
Målgrupper: de som handterer utviklingen av anbud og bestillingen av bygg, samt de som skal levere anbud; eksempelvis politikere, avdeling- sledere, utbyggingsavdeling, samt entreprenører, rådgivere og arkitekter
WORKSHOP 3 // Onsdag 28. november
Samspill og produksjonsgrunnlag
Ved å involvere underleverandører og ulike fag i prosjektering, kan det oppnås store effektiviseringsgevinster. En effekt er at entreprenør og leverandører produserer modeller som i større grad matcher informasjonsbehovet i produksjon og prosjektoppfølging, og kan tilpasse modellene til de produksjonsmetodene som blir valgt. En annen effekt er atentreprenører og underleverandører kan påvirke spesifikke tekniske valgut fra generiske krav, og følgelig også påvirke og velge produksjonsmetoder i større grad. Samtidig prosjektering betyr samtidig at ulike leverandører i større grad tilpasser sine leveranser i samarbeid med andre fag, noe som igjen betyr at grensesnittet mellom vegger, rør, elektro, tekniske systemer osv. blir mer tydelig og presist. Dette betyr mer presise leveranser, raskere montasje, lavere kostnader og bedre presisjon på framdrift.
Målgrupper: de som handterer utviklingen av konsepter og produksjonsgrunnlag for bygg, samt de som er ansvarlige for prosjektoppfølg-ingen: eksempelvis politikere, utbyggingsavdeling, samt entreprenører,underleverandører, rådgivere og arkitekter
WORKSHOP 4 // Torsdag 14. februar
Produksjonsgrunnlag, standardisering og industrialisering
Denne workshopen er en videreføring av workshop 3, som igjen er avhengig av at bestillingen i workshop 1 og 2 muliggjør samarbeid mellom aktørene.
Ved å justere på prosessen med prosjektdefinisjon, og ved å justere påinnkjøpsprosess og avtaleform er det mulig å effektivisere bygg og anleggsbransjen. Industrialisering i form av «mass customisation» er mulig om detaljprosjektering inkluderer leverandørene og byggesystemene. Denne workshopen ser på grensesnittet mellom industriell produksjon av moduler og seksjoner, og informasjonsbehovet i modellering/3D prosjektering: hvilken informasjon er nødvendig for å muliggjøre presis produksjon, og hva kan industrialiseres uten at byggene blir for«sterile»? Formålet er å legge til rette for at entreprenører og underleverandører tilrettelegger for en større grad av industrialisert produksjon av ulike bygningsdeler, og følgelig en mer presis og effektiv produksjon av bygg.
Målgrupper: de som involvert i utvikling av design og produksjons-grunnlag for bygg, samt de som skal produsere bygget og bygnings-komponenter: eksempelvis prosjektledere, entreprenører, under-leverandører, rådgivere og arkitekter
WORKSHOP 5 // Onsdag 13. mars
Strategi og FDV: Sammenhengenmellom krav og leveranser
Bestiller av større bygg har som regel også et ansvar for drift og vedlikehold av bygg, direkte eller indirekte.
Den beste kilden til relevant og presis informasjon om bygget, leverte systemer og funksjoner samt vedlikehold av disse, er den prosjektorganisasjonen som har levert bygget, og den modellen som danner grunnlaget for produksjonen. Men en presis leveranse av FDV- dokumentasjon avhenger av at relevant informasjon er definert og bestilt i det formatet som FDV-systemene kan handtere.
Workshopen har fokus på å diskutere og synliggjøre hvilken informasjonsom finnes i modellene og hvilken informasjon som må produseres i andre systemer, eksempelvis systembeskrivelser – og hvordan driftsorganisasjonen kan nyttiggjøre seg BIM-informasjon mer effektivt ved å definere krav til denne informasjonen i strategiarbeidet før anbudetlegges ut.
Målgrupper: de som involvert i utvikling av anbud og konkurransegrunnlag for nye bygg, prosjektledere, samt interne og eksterne drifts- og vedlikeholdsorganisasjoner, entre- prenører som har ansvar for å levere relevant FDV-informasjon, samt organisasjoner med betydelig eiendoms- masse.